ΔΥΟΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ Κ.Δ.Β.Μ. ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ


Ήρθε στον τόπο μας εδώ και δυόμιση χρόνια και από τότε γεμίζει γνώση, χαρά και δημιουργία τα απογεύματά μας. Ο λόγος για το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου μας, που κλείνει δυόμιση χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και κάνει τον απολογισμό της δράσης του.

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 2013, υλοποίησε συνολικά πάνω από 50 εκπαιδευτικά προγράμματα σε 7 θεματικές ενότητες και δημιούργησε 133 τμήματα μάθησης, σε πέντε σχολεία όλων των Δημοτικών Ενοτήτων. Συγκεκριμένα, 38 τμήματα δημιουργήθηκαν στην Πυλαία, 31 στο Πανόραμα και 57 στη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη. Από αυτά τα περισσότερα αφορούν στην εκμάθηση ξένων  γλωσσών και τεχνολογιών, με 52 και 30 τμήματα, αντίστοιχα. Στην προτίμηση των Δημοτών ακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον (18 τμήματα) αλλά και τον Πολιτισμό και τις Τέχνες (12 τμήματα). Παράλληλα, μεγάλο ποσοστό νέων δημοτών, με ενδιαφέρον για τη δημιουργία της δικής του επιχείρησης, επιμορφώθηκε σε προγράμματα οικονομίας και επιχειρηματικότητας (10 τμήματα) σε ολόκληρο το Δήμο.

Στα προγράμματα εθνικής εμβέλειας προστίθενται και 11 τμήματα τοπικής εμβέλειας, με ενδιαφέρουσες θεματικές, στις οποίες οι εκπαιδευόμενοι ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους στην κατασκευή κοσμήματος, στην κοπτική ραπτική αλλά και στη μελισσοκομεία. Πάνω από 1500 εκπαιδευόμενοι υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν τα προγράμματα επιτυχώς και ωφελήθηκαν από την προσφερόμενη δωρεάν, δημόσια επιμόρφωση.

Το Κ.Δ.Β.Μ. Πυλαίας – Χορτιάτη, επίσης, βγήκε από τις σχολικές αίθουσες και ανέπτυξε κοινωνική δράση, επιμορφώνοντας ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επαγγελματίες διασώστες. Συγκεκριμένα, υλοποίησε 2 προγράμματα Αγωγής Υγείας – Πρώτων Βοηθειών σε τμήματα της Πυροσβεστικής Θεσσαλονίκης και ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής για την Τρίτη ηλικία στο ΚΑΠΗ Ασβεστοχωρίου. Με χαρά φιλοξενήθηκε στους χώρους του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, όπου επιμόρφωσε τους νέους του στις τεχνολογίες των υπολογιστών, με 3 εκπαιδευτικά προγράμματα, και συνέβαλε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, μέσα από τη δημιουργία του δικού τους αστικού λαχανόκηπου, στο πλαίσιο του προγράμματος της κηπουρικής.

Επιπλέον, το Κέντρο του Δήμου μας υπήρξε η δημιουργική αφορμή για τη συνάντηση και ανάδειξη νέων δυναμικών ομάδων, με δράση που συνεχίζεται και εκτός της δομής του. Μία τέτοια ομάδα μας χάρισε το βιβλίο ‘Στα Ορυχεία της Γραφής’, το οποίο αποτελεί την πρώτη συλλογή λογοτεχνικών κειμένων, που δούλεψαν σε τρία εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής 36 ασκούμενοι συγγραφείς με τον καθηγητή Δημήτρη Δρένο, στις Δημοτικές Ενότητες Χορτιάτη, Πανοράματος και Πυλαίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη σε 200 αντίτυπα από τις εκδόσεις +Πλοκές. Οι ‘παραδοσιακοί’ αναγνώστες μπορούν να το δανειστούν από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος, ενώ οι πιο ‘σύγχρονοι’ μπορούν να το ‘ξεφυλλίσουν’ από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://oryxeia.blogspot.gr ή τη σελίδα στο facebook: Στα Ορυχεία Της Γραφής.

Γνώση και επιμόρφωση, δημιουργικότητα, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εξωστρέφεια, ομαδικότητα, συμμετοχή, επικοινωνία, ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο, ίσες ευκαιρίες, ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, ευκαιρία για παρέα είναι με δύο λόγια το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, πέρα από τους αριθμούς. Ένα δίκτυο επιμόρφωσης, που συνδέει από άκρη σε άκρη το Δήμο σε μία μεγάλη κοινότητα μάθησης.

 

Designed & Developed by © Longtail Interactive